«Θόλος»

Παρασκευή,
29 Μαρτίου 2024

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»                    






Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
e-mail: info@ime.gr Επικοινωνήστε μαζί μας






 



Από τον Πρόεδρο

Ήταν καλοκαίρι του 1992. Ταξίδευα ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και αρχηγός της ελληνικής αποστολής από τα παράλια προς το κέντρο της Μικράς Ασίας.

Ξαφνικά, μέσα από τα πεύκα ξεπρόβαλε μια αρχαία πόλη και τα ίχνη ενός μεγάλου ναού. Στο χάρτη δεν υπήρχε καμία ένδειξη. Κανένας τουριστικός οδηγός δεν ανέφερε κάποια αρχαία ή έστω παραλλαγμένη ονομασία.

Όταν αργότερα έψαξα να βρω το όνομα της ξεχασμένης αυτής πόλης, αιφνιδιάστηκα. Λεγόταν Εύρωμος. Σκέφτηκα ότι σίγουρα θα υπήρχαν και άλλες αρχαίες ελληνικές πόλεις που δε γνωρίζαμε. Αισθάνθηκα ντροπή που ως Έλληνας δεν είχα μέχρι εκείνη τη στιγμή κάνει κάτι για να καλύψω αυτό το κενό στις γνώσεις για την πατρίδα μας. Όταν υπάρχουν χώρες που αν και δε διαθέτουν μακρά παράδοση εντούτοις προβάλλονται με τον καλύτερο τρόπο, τότε η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει ένα ίδρυμα που θα μπορέσει να αναπαραστήσει μια πορεία δέκα χιλιάδων χρόνων και να βοηθήσει τους Έλληνες να αποκτήσουν βαθύτερη αίσθηση της ιστορικής τους υπόστασης.

Την ίδια στιγμή, η ιδέα για τη δημιουργία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού πήρε μορφή. Οι βασικοί στόχοι θα ήταν δύο: αφενός η παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας από τους πρώτους αιώνες έως σήμερα, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, και αφετέρου η καταγραφή, μελέτη και έκθεση της παρουσίας του Ελληνισμού στον εκτός Ελλάδας γεωγραφικό χώρο.

Παρ' όλες τις δυσκολίες που μια τέτοια προσπάθεια εμπεριέχει, είμαστε σήμερα σε θέση να παρουσιάσουμε ένα τμήμα από τις πολυσχιδείς μας δραστηριότητες, με προεξέχουσα την πρωτοποριακή για την Ελλάδα χρήση των διεθνών ψηφιακών δικτύων, καθώς επίσης και να μιλήσουμε για τα μελλοντικά μας σχέδια. Με την πρόσφατη εξεύρεση και αγορά κατάλληλων χώρων άρχισε να δρομολογείται και ένας από τους βασικότερους σκοπούς μας, που είναι η ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος.

Εκείνο που μας κινεί είναι η πεποίθηση ότι η γνώση και η κατανόηση της ιστορίας του Ελληνισμού δίνει ιδιαίτερο νόημα στον τρόπο ζωής των σύγχρονων Ελλήνων.
Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε αυτές τις επιθυμίες, ανησυχίες και όνειρα. Για το λόγο αυτό, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού φιλοδοξεί να ανήκει σε όλους τους Έλληνες.
Είμαστε βέβαιοι ότι η προσπάθειά μας θα βρει φίλους, άξιους συνεχιστές, αλλά και μιμητές, ούτως ώστε η πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά μας να διασωθεί και να μεταλαμπαδευτεί στις νεότερες γενιές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Λάζαρος Δ. Εφραίμογλου
Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου
27  Νοεμβρίου 1997

Βιογραφικό Σημείωμα Λαζάρου Εφραίμογλου

Προσωπική σελίδα του Προέδρου του ΙΜΕ

Βιογραφικό Σημείωμα Ουρανίας Εφραίμογλου



 
Πολιτική Απορρήτου copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ